Fibroblastları ve osteblastları uyararak tendon ve ligamentlerin kemiğe yapışma yerlerinde güçlenme sağlayan bir yöntemdir. Proliferatif ve irritan solüsyonların vücuda enjekte edilmesi esasına dayanır. Enjeksiyonlar, genellikle zedelenmiş, aşınmış, güçleri azalmış tendon, ligaman ve eklemlere yapılır. Tendon, ligaman ve kıkırdak dokuda kollagen fibrillerin oluşmasında ve tamirinde yeni bir süreç başlar.
Böylece tendon, ligaman, kıkırdak ve kas ağrıları tedavi edilir. Proloterapide hipertonik dekstroz, salin ve lokal anestezik kombinasyonları kullanılır.
Etki Mekanizması nasıl?
Proloterapide, şekerli ya da tuzlu su bazlı bir çözeltiyi hasarlı bağ ya da tendonun kemikle birleştiği noktaya enjekte edilir. Enjeksiyon iltihaba neden olur, bu da kan akışını, şişmeyi ve ağrıyı artırır. Vücut daha sonra onarma ve iyileşme sürecini başlatır. İltihaplanma vücuda başka bir yaralanma olduğunu düşündürerek onu kandırır, böylece vücut tahriş edici solüsyonu yutacak ve yok edecek olan makrofajlar gönderir. Bu hücreler bölgeyi temizler. Vücut daha sonra fibröz dokularının oluşturulmasına yardım eden fibroblastlar gönderir. Fibroblastlar ise bağların daha güçlü ve sıkı olmasını sağlayan bir protein olan kolajeni salgılar. Daha güçlü bağlar eklemlere daha çok destek sağlayarak genellikle ağrıyı hafifletir. Tedavi seanslarının uzunluğu tedavi edilen bölgeye bağlı olarak değişir. Örneğin hasarlı bir dirseğin tedavisi sadece bir alana enjeksiyon gerektirirken, boyun ya da sırt gibi daha geniş bölgelerin tedavisi daha fazla enjeksiyon gerektirir. Tedavi genellikle 2 veya 3 hafta aralıklarla gerçekleştirilen 3 ila 6 arasında değişen sayıda seans gerektirir. Bazı uygulayıcılar tedavi seansları arasında 4 ila 6 haftalık boşluklar bırakır.
Enjeksiyonlar, genellikle zedelenmiş, aşınmış, güçleri azalmış tendon, ligamentlere ve eklemlere yapılır. Böylece eklem, tendon ve kas ağrıları tedavi edilir. Enjekte edilen proliferatif maddeler eklemde, tendonların kaslarla birleşme noktalarında ve kasların kemiğe yapışma yerlerinde, fibro-osseöz bileşkede (enthesis) inflamatuar bir süreç başlatır.
Bu inflamasyon birlikte bir tamir mekanizmasını tetikler, gerek kıkırdak dokusunda gerekse kollagen fibrillerin oluşmasında ve tamirinde yeni bir süreç başlar. Ortalama üç hafta süren inflamasyon sonucunda hastada klinik düzelme görülür
Proloterapi Endikasyonları nedir?
Eklem gevşeklikleri ve güç kaybı (laksite)
Tendinit (Tendon ve ligamentlerde iyileşmeyen kronik rahatsızlıklar)
Bursit (eklem ve tendonların kayganlığını sağlayan sıvı üreten organlarda inflamasyon)
Artroz (eklem kireçlenmeleri, aşınma ve eskimeler)
Avaskuler nekrozlar( kemik dokunun yetersiz kan akımı nedeniyle nekroze olması)
Kas ve tendonların tekrarlayan şişmeler ve ağrılar sonucu işlev yapamadıkları rahatsızlıklar
Tekrarlayan baş-boyun ağrıları
Tekrarlayan sırt ağrıları
Tekrarlayan bel ağrıları
Omurgalarda, göğüs kafesinde ve kaburgalarda geçmeyen kas ve ligament ağrıları
Topuk dikeni
Ayak bilek, el bilek burkulmaları sonrası geçmeyen ağrılar
Koksidinia (Kuyruk sokumu ağrısı)
Skolyoz (skolyozda bilinenin aksine ligament inbalansı çok önemli bir sebebdir)
Kifoz
Tenisçi dirseği (epikondilit)
Ameliyat sonrası iyileşmeyen bel fıtıklar
Ameliyat sonrası geçmeyen kas, eklem ağrıları
Temporomandibuler eklem hipermobilitesi
Karpal Tunel Sendromu
Spor yaralamaları
Siyatik ağrıları
Lumbalji